Primjena pepela od drveta za popravak zemljišta

Stari narodi su nazad 3.000 godina poznavali upotrebu stajnjaka, otpada, komposta, zelenog đubrenja i pepela radi poboljšanja plodnosti zemljišta. Davne 1790. godine prvi industrijski proces koji je patentiran u SAD-u bilo je dobivanje gnojiva iz pepela. Kako su kasnije otkriveni jeftiniji izvori dobivanja gnojivo, tržište pepela je zamrlo.

Mnogi ljudi tokom hladnih mjeseci kao ogrjev koriste drva, pa često imaju mnogo pepela s kojim ne znaju šta učiniti. Naš savjetjeste da  ne  bacajte pepeo! To je vrijedan, višenamjenski materijal koji možemo koristiti u poljoprivredi. U nastavku ovoga texta ćemo vam šire objasniti koju ulogu pepeo ima u popravku zemljišta kao i zašto je koristan biljkama.

Pepeo drveta je potencijalno vrlo koristan, a s aspekta poljoprivrede može se svrstati i u đubriva. Sadrži dva glavna hranjiva elementa fosfor i kalij (P i K), druge makroelemente: kalcij i magnezij (Ca i Mg), kao i neke mikroelemente: bakar i cink (Cu, Zn).

Pepeo nije samo koristan zbog navedenih biljnih hranjiva, jer  značajno utječe i na hemijska svojstva zemljišta. Pepeo se osim u đubriva može svrstati i u poboljšivače zemljišta. Upotrebu pepela u uzgoju bilja treba analizirati s tri osnovna aspekta: promjene pH reakcije, fertilizacijskog (gnojidbenog) učinka i ekološkog učinka.

Zašto je pepeo koristan za rast biljaka?

Kada drvo gori, azot i sumpor se gube u plinovitom stanju, a kalcij, kalij, fosfor i drugi elementi ostaju u pepelu. Pepeo popravlja strukturu teških glinastih zemljišta jer razbija tlo i pomaže u prozračivanju.

Gnojivo bogato kalijem općenito je dobra nadopuna uz životinjska prirodna gnojiva koja su većinom siromašna kalijem. Kalij u biljaka regulira ravnotežu vode (tkivo je čvrsto i sočno) te igra ulogu u prijenosu hranjivih tvari unutar biljke.

 

Kada pepeo možemo koristiti za popravak tla i đubrenje

Primjena pepela drveta za popravak tla i đubrenje može dobiti zeleno svjetlo uz ispunjavanje sljedećih preduslova:

 • kiselo zemljište čiji pH treba približiti slabo kiseloj ili neutralnoj reakciji;
 • zemljište siromašno kalijem;
 • pepeo ne smije sadržavati previsoke koncentracije ostataka pesticida ili teških metala;
 • obavezna kontrola promjene pH reakcije tla.

Na koji način koristiti pepeo?

 • Pepeo se može dodavati u povrtnjak direktno na zemljište u količini od 50-150g/m2. Nakon posipanja, pograbite ga u zemlju ne oštećujući korijenje;
 • Ponekad je poželjno prosijati pepeo da se uklone velike nečistoće;
 • Nikad ne ostavljajte pepeo u nakupinama ili grudvama;
 • Pepeo možete navlažiti prije upotrebe;
 • Važno je što ravnomjernije posuti pepeo po tlu;
 • Da biste postigli najbolje rezultate, pepeo ukopajte jer hemijski djeluje tek kada je u kontaktu sa zemljom.
 • Pepeo nipošto neće biti dovoljan, već se u gnojidbi treba koristiti i odgovarajuće količine mineralnih gnojiva s povećanim sadržajem azota i fosfora.

344 thoughts on “Primjena pepela od drveta za popravak zemljišta

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!