Ramazanske besjede iz Prozora

Piše: Almir Muminović

Blagodati petka

Allah dž. š. je odlikovao neka svoja stvorenja i dao im veći stepen u odnosu na druge. Tako je najodabraniji od svih meleka Džibril, a najodabraniji od svih poslanika Muhammed a. s. Najbolje od svih mjesta na Zemlji je Mekka, dok je najbolji mjesec mubarek mjesec ramazan. Najbolja noć u godini je Lejletul-kadr, a najbolji dan je petak.

Petkom ja stvoren Adem a. s., petkom je uveden u Džennet i petkom je izveden iz Dženneta. Petak ili na arapskom džuma, poseban je dan koji je Allah Uzvišeni odabrao ovom ummetu i odlikovao ga nad ostalim danima. Petkom je muslimanima propisano klanjanje džuma namaza koji je farz-ajn, tj. stroga obaveza svakog punoljetnog muslimana koji je zdrav i nije putnik (musafir). U petku ima jedan trenutak u kom Allah dž. š. prima dovu onoga ko je u tom trenutku upućuje. Petak je prilika da se muslimani međusobno druže i zbližavaju, te da poslušaju džumansku hutbu.

Šta je lijepo činiti petkom ?

Lijepo je okupati se petkom i namirisati, te obući najljepšu odjeću prilikom odlaska na džumu. Mustehab (preporučeno) je proučiti kur’ansku suru El-Kehf. Za onoga ko ne uči Kur’an na arapskom jeziku lijepo je da je pročita na bosanskom.

Pohvalno je također što više donositi salavat na poslanika Muhammeda a. s. “Allahumme salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammed” Salavat je sebeb Poslanikovog, sllallahu alejhi ve sellem, šefa’ata na Sudnjem danu. SALAVAT je kao zekat – čišćenje za onoga ko ga izgovara. Allahov Poslanik a. s. ODGOVORA kada neko donese salavat i selam na njega Salavati na Poslanika Muhammeda s.a.w.s su sebeb čovjekove upute i živosti njegovog srca. Lijepo je također petkom udijeliti nešto sadake, pa makar to bio lijep osmijeh prema drugim muslimanima.

Nažalost vanredna situacija u kojoj se nalazimo sprječava nas od činjenja nekih od ovih džumanskih propisa. Međutim Allah dž. š. iz Svoje milosti nagrađuje vjernika prema njegovom nijjetu, pa iako bude spriječen u obavljanju džume npr. imat će nagradu za svoj nijjet kao da ju je i obavio.

Da nam Allah Uzvišeni popravi naše stanje i pomogne da se što prije vratimo u okrilje naših lijepih džumanskih običaja.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!