Operativni centar Civilne zaštite općine Prozor-Rama – vanredni izvještaj

20.maja je održana 9. hitna vanredna elektronska sjednica Federalnog štaba civilne zaštite na kojoj su stavljene van snage dosadašnje naredbe kojima je bilo regulisano stavljanje  pod zdravstveni nadzor i ograničavanje kretanja u trajanju od 14 dana za sva lica koja ulaze u Bosnu i Hercegovinu na jednom od graničnih prelaza na području F BiH.

Rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor i izolaciju izdavali su federalni sanitarni inspektori , a naredbom po kojoj se primjenjivala procedura zdravstvenog nadzora bili su izuzeti vozači u međunarodnom prevozu, strojovođe, piloti i kabinsko osoblje, osobe u pograničnom kretanju, prekogranični radnici i teško oboljele osobe (i njihova pratnja) koje su išle na liječenje ili se vraćale sa liječenja.

Ove mjere izricale su se i za lica koja su na graničnom prelazu pri ulasku u Bosnu i Hercegovinu lišena slobode po potjernici nadležnog suda i koja su se po rješenju federalnog sanitarnog stavljala pod zdravstveni nadzor i izolaciju za vrijeme trajanja pritvora ili kazne zatvora.

Jednom od ovih naredbi, koja je stavljena van snage, obavezivali su se i putnici, odnosno roditelji i staratelji djece i maloljetnih lica, bez obzira da li se radi o stranom državljaninu ili državljaninu BiH, da se prilikom ulaska u BiH preko graničnih prelaza na području F BiH prijave za inspekcijski nadzor od strane Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Tada je federalni sanitarni inspektor svim putnicima koji ulaze u BiH na ovim graničnim prelazima izricao Rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor i ograničavanje kretanja u trajanju od 14 dana.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!